+36 1 300 9303 info@biztositaspont.hu

Autóvásárlás és a kötelező felelősség biztosítás

Szerző: | Egyéb kategória

Az autó megvételekor, legyen az új vagy használt, az elsőről vagy már egy sokadikról, vagy a korábbi eladása után egy másik autóról, üzembentartóként minden esetben kötelező gépjármű biztosítást (kgfb) kötni. Felvetődik tehát a kérdés, hogy mikor esedékes a biztosítást megkötni, illetve ha már volt vagy van másik autóra kötött kötelező biztosításunk, akkor mi lesz a korábbi bonus-malus besorolásunkkal.

Először is, ki a kötelezett kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kötni?

Az üzembentartó, aki alaphelyzetben maga a tulajdonos. Viszont a gépjármű tulajdonosa élhet azzal a lehetőséggel, hogy a gépjármű üzemeltetését egy általa kijelölt személynek hivatalosan átengedi, ekkortól már nem a tulajdonos lesz az üzembentartó. Ezt okiratban foglaltan, a gépjármű okmányaiban be kell jegyeztetni.

MIKOR KELL KÖTELEZŐT KÖTNÜNK?

A kötelező biztosítás megkötése használt gépjármű esetében annak is előfeltétele, hogy az autót a megvásárlást követően a korábbi tulajdonostól vagy az autókereskedésből elhozhassuk. Vagyis az autóra kötött kötelező gépjármű biztosításunk kockázatviselésének kezdete a gépkocsi megvásárlásának napjával kell, hogy megegyezzen.

Külföldről vásárolt gépjárműveknél a magyarországi első forgalomba helyezés dátumától kell a KGFB-nek indulnia. Ajándékozásnál az ajándékozási szerződés dátumától. Öröklésnél a jogerős hagyatéki végzés dátumától. Üzembentartó váltásnál, amikor az új üzembentartó bejegyzésre kerül.

A kötelező online megkötése arra is megoldást nyújt, hogy a vásárlás és kgfb érvényessége egy napra essen. A Biztosítás.hu kalkulátorában a hét bármely napján 0-24 órában lehetőség van a biztosítók kötelező biztosítási ajánlatait összehasonlítani, illetve akár a vásárlás napján a kiválasztott biztosítás online megkötésére is. Az online biztosítás kötést követően az e-mailben megkapott, a biztosítás megkötését igazoló dokumentummal a birtokunkban hozhatjuk el az új autónkat.

Új – azaz szalonból vásárolt – autónál a magyarországi forgalomba helyezés időpontjától kell kgfbvel rendelkezni. Vagyis, amikor az okmányirodában kiállításra kerül a forgalmi engedély az üzembentartó nevére.

AZ ELSŐ AUTÓ ÉS A KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁS

Ha első saját autónkra kötünk kötelező biztosítást, akkor az új tulajdonszerzéskor vagy az üzembentartói jog bejegyzésekor a biztosítás megkötéséhez erre dátumra és a gépjármű adataira lesz csak szükségünk. Ez esetben automatikusan a kiinduló A00 bonus-malus besorolást fogjuk kapni.

KÖTELEZŐ KÖTÉSE, HA VAN MÁR AUTÓNK, ÉS VÁSÁROLUNK MÉG EGYET

Ha a vásárlást megelőző 2 évben is csak egy autónak voltunk üzembentartói, ami mellé vásárolunk egy másikat, akkor a második autóra kötött kötelező biztosítás tekintetében – párhuzamos üzemeltetőként – hasonlóan kell eljárnunk, mintha első autónkat vennénk meg. Így pedig a bonus-malus besorolásunkat nem fogja befolyásolni a korábban vásárolt másik autónk besorolása, azaz ennek a második gépkocsinak az esetében A00 lesz a bonus-malus besorolás.

KÖTELEZŐ KÖTÉSE GÉPJÁRMŰ ELADÁS ÉS ÚJ VÁSÁRLÁSA ESETÉN

Eladott gépjárművünkre kötött kötelező felelősségbiztosításunkat az adásvétel napjával érdekmúlás címen kell felmondanunk a biztosítónknál. A biztosítás díját a felmondás napjáig fizetnünk kell, így két lehetőségünk választhatunk ilyenkor. Első esetben, ha negyed, félév vagy éves fizetési rendszerben teljesítjük a fizetést, akkor azt a részletet egészében kifizetjük, amibe beleesik az utolsó biztosítandó napunk, majd az így keletkező túlfizetést a biztosító utólagosan természetesen időarányosan visszatéríti nekünk. A második megoldás, ha időarányos fizetést kérünk a biztosítónktól az érdekmúlás bejelentésekor.

károk számaszemélygépkocsi, motorkerékpártöbbi gépjármű kategória
0 kárKiinduló + 1 osztályKiinduló + 1 osztály
1 kárKiinduló – 2 osztályKiinduló – 1 osztály
2 kárKiinduló – 4 osztályKiinduló – 2 osztály
3 kárKiinduló – 6 osztályKiinduló – 3 osztály
4 kárM04Kiinduló – 4 osztály
A bónusz besorolás a kártérítési kötelezettségek függvényében az alábbiak szerint változik

Amennyiben új gépkocsi vásárlása előtt eladtuk a korábbi autónkat vagy előtte üzembentartók voltunk, és a korábbi és az új gfb biztosítás kötés között kevesebb mint két év telt, akkor az új autóra kötött kötelező biztosításunkra a korábbi bonus-malus besorolásunk fog vonatkozni. A bonus-malus fokozat átvezetése csak azonos gépjármű kategóriák esetében lehetséges, tehát például személygépkocsiról motorkerékpárra nem. A biztosítás online megkötéséhez szükségünk lesz a korábbi járműnk rendszámára, a biztosításának a szerződésszámára és a biztosítójának a nevére, illetve az új gépjármű adataira.

Forrás: Biztosítás.hu

További szolgáltatásaink

Casco

A gépjárműveden keletkezett károk megtérülésére szolgál.

Lakás

A lakásbiztosítás minden típusú, nem üzleti ingatlanra köthető.

Utas

Baleset, betegség és poggyászkár megtérítésére szolgál.

Lépj velünk kapcsolatba

Kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre, vedd fel velünk a kapcsolatot itt, vagy akár telefonon.